Jeg skriver dette blogindlæg omkring min oplevelse som førstegangsudstiller ved DMK, for at berette om mine oplevelser, samt tanker omkring dét at skulle tage afsted på udstilling for første gang. Måske går du rundt med en tanke om, at tage på udstilling, men har holdt dig en smule tilbage, så kan mit blogindlæg muligvis afhjælpe "skrækken" ved at skulle være førstegangsudstiller.
Min første beretning skal handle om starten på min rejse som udstiller - altså tilmeldingen. Jeg havde været meget forvirret, og derfor tog jeg teeten og skrev et opslag på facebook i en lukket gruppe for medlemmer af DMK, hvor jeg adspurgte omkring denne tilmelding, om jeg havde formået at gøre det korrekt - flere svarede og hjalp mig med at forstå processen, og var utrolig venlige til at hjælpe og besvarer. Jeg er utrolig taknemmelig for den hjælp jeg har fået af medarbejderne fra DMK generelt (mange korrespedancer via. mail) - har haft spørgsmål angående stamtavler, opdrætternavn og alle mulige andre spørsgmål, som opstår som ny opdrætter, samt skal der lyde et ydmygt tak til alle, der i facebookopslaget bevsarede mine spørgsmål. Alle mine mange spørgsmål er besvaret på den bedst tænkelige måde, og man er blevet taget godt hånd om, som "den nye pige i klassen", og dette har jeg været meget taknemmelig for. Der har været et hjerterum af passionerede og godhjertede mennesker, til at tage hånd om én - og et ydmygt tak skal lyde til alle. Derfor - vær ikke nervøs, for at stille spørgsmål - der er ingen dumme spørgsmål - dette er min erfaring, og en erfaring jeg endnu står ved.
Jeg har valgt at købe en due-transportkasse, som jeg har hørt en del udstillere benytter sig af, men dette er ikke en nødvendighed eller et krav. Kravene er, at én marsvin skal have 29x34cm transportbur/plads. Jeg valgte duekassen fra America-thisted.dk, da duekassen jeg valgte har plads til 4 marsvin, som er antallet jeg tager med til min første udstilling. Havde jeg valgt at tage én eller to med - og muligvis ligeså fremtidigt, så havde jeg benyttet mig af en almindelig transportbur/kasse, hvor målene på 29x34cm blev overholdt. Jeg gjorde mig mange overvejelser, men det der talte for at vælge duekassen, var at jeg har et opdræt med i skrivende stund 7 marsvin, og denne duekasse, ville have plads til fire af mine marsvin, som også ville gøre det nememre, hvis jeg skulle have flere marsvin med på én gang - som f.eks. til dyrlægen, hvis behovet opstår for dette. I en duekasse, som ses på billedet nederst til venstre, er der som nævnt plads til fire marsvin, idét buret kan opdeles. 3 rum i en duekasse, svarer til de opstillede krav om plads én marsvin skal have på en udstilling ift. kravene. Denne mulighed kan stables ovenpå hinanden, og er med en hank/håndtag i toppen, så man kan bærer fire marsvin i én enkelt hånd. Dette valg er dog også et dyrere alternativ, da den fra ny kostede omtrent 1.600kr, men med flere marsvin, ville det gøre det lettere for mig - også på sigt. Jeg forhørte mig også hos en anden opdrætter, som jeg har haft et tæt samarbejde med, omkring de forskellige muligheder, og her faldt valget også på en due-kasse, dog var en seperat transportkasse også på tale, da dette er et ligeså fint og såmænd også billigere alternativ - især hvis man er i tvivl om man vil udstille igen/og eller man muligvis ikke har mere end et par marsvin, som skal transporteres sener eudenom en udstilling.
Jeg havde også overvejelser om, at fire seperate transportbure, ville være besværligt at bærer rundt på, når man også skal have andet med på udstillingen, såsom friskt grønt, vandflaske med ekstra vand, udstillingsbrætter m.m (men dette skriver jeg om senere). Derfor faldt min beslutning på transportkassen fra America-thisted.
Dog, hvis du/i blot har én eller to marsvin med på udstillingen, og ikke har flere derhjemme, som man kunne/skulle transporte samtidig, så ville min anbefaling være, at anskaffe sig én eller to sperate transportkasser, da dette også er et billigere og ligeså fint alternativ - så længe kravene om plads overholdes (29x34cm).
Den anden mulighed jeg havde overvejet var transportburet fra Harald nyborg, som kan ses nederst til højre hvor målene er 36x55cm og derfor har de små pelstotter god plads, og kravene således også overholdes for udstillede dyr - dette er et godt valg, hvis man skal have én eller to med på udstilling - dog skal de have én tranportkasse hver. En fordel er også at der er gitter foran, som er oplagt til en drikkeflaske, hvis dette benyttes.
Billede fra America-Thisted (pris ca. 1600,-)
Billede fra Harald nyborg (pris 150,-)
Jeg har haft en del korrespondancer med en anden opdrætter af Lunkarya, omkring en såkaldt "pakkeliste", da jeg var i vildrede omkring de mange ting, man skal have med - og måske man fik brug for noget, man ikke selv havde påtænkt - og dete fandt jeg ud af, at jeg gjorde. Jeg er kommet frem til med guidning at pakke/og eller have følgende med:
Transport/duekasse til fire marsvin
håndklæde i bunden, samt bademåtte øverst i hvert rum
Ekstra håndklæder med
Fire drikkeflasker med bøjle (én til hver marsvin, der udstilles)
Små madskåle
Binde hø i totter til "burene"
Navneskilte til duekassen
Almindelig shampoo
Tør-shampoo
Føntørrer
Børste/og eller kam
Håndklæde 2x til tørring
Pincet
Nylonstrømpe til fjernelse af løse hår
Neglefil
Lille tandbørste
Neglesaks
Vat-rondeller
Shampoo fra petsnack.dk til 150,- pr stk.
Meget balsamerende/og eller blødgørende og anbefales ikke til racen Lunkarya Peruaner
Mad
Hø
Tørfoder
Madkasse m. køletaske: agurk, gulerødder, peberfrugt og icebergsalat.
Almidenlig vandflaske med mere vand
Andet:
Håndklæder til afdækning mellem burene
4 x udstillingsbrætter (et pr. dyr - førstegangsudstillere, må dog gerne benytte et håndklæde)
Førstehjælpskasse eller hvad-nu-hvis-kasse
Ved ankomst til Horsens, skulle marsvinene først tjekkes ind. Her sidder der marsvinkyndige, der tjekker dyrene for sygdom, for at disse dyr ikke smitter andre dyr. Hvis marsvin bliver erklæret for sygdomrelaterede aspekter, ville disse placeres i et karantænerum, hvor man først kan hente dem ved afslutning - og disse er placeret i et andet rum. Jeg må dog erkende, at jeg ikke ved særlig meget om dette endnu, da jeg heldigvis ikke havde sygdom blandt mine dyr, der krævede karantæne.
Lotus havde desværre fået dårlig mave, og havde meget tynd afføring, men dette ansås ikke som et kriterie ift. at han skulle i karantæne. Han blev derfor anbefalet ikke at få vandholdige grøntsager - men dette vidste jeg i forvejen, dog var det betryggende, at de trods alt gav gode råd til, hvordan han kunne bedres. Lüdekings Poseidon, Lüdekings Gaia og Lüdekings Pandora fejlede heldigvis ingenting, og vi kom derefter ind i hallen - med Lotus også. Da det var en burløs udstilling, var der på denne udstilling ingen bure til dyrene, men burene, der blev brugt til "opbevaring" af dyrene var deres transportbure. Vi placerede os på gulvet, hvor der også var stole tilgængelige. Normalvis er der borde og stole tilgængelige, men da der i samme weekend var en stor udstilling i en anden hal, var stole samt borde benyttet heri. Lotus fik heldivgis hurtigt god mave igen, og havde fine pøller. Han blev nøje tilset, og jeg holdte godt øje med ham, for at sikre at han spiste hø - samt foderpiller, for at holde maven igang. Lotus havde grundet den tynde afføring, fået dette i pelsen, og derfor fik han tørshampoo i pelsen bag til, og føntørret godt.
Jeg startede med det første marsvin - redte løse hår ud af pelsen og vaskede derefter i en shampoo fra petsnack. Dernæst blev øre tjekket for snavs, tænder blev tjekket, samt poter blev tjekket for hård hud. Da mine dyr, der skulle udstilles var unge, og betegnes som babyer, var der intet hård hud at se, men hvis hård hud forefindes, kan dette fjernes, samt blødgøres med en balsam/creme beregnet til poter. Jeg tjekkede kløerne, om disse skulle klippes, men dette gjorde jeg ikke, da jeg ikke så behovet for dette endnu.
Jeg lærte på udstillingen meget, og på trods af ny viden, opstod der også flere spørgsmål, som der muligvis kan blive besvaret ved næste udstilling. Jeg lærte b.la at denne race, skulle vaskes mindst en uge før - gerne længere tid inden udstillingen, da shampooen jeg brugte gjorde hårstrukturen meget blød og krøllerne var meget svære at spotte. Dette er en begynderfejl, og noget jeg lærte til næste gang. Derudover er nylonstrømoer - som bruges til at fjerne køse hår også blot beregnet til korthårede marsvin, og dermed skal disse ikke benyttes til racen Lunkarya - men dette har jeg hellere ikke gjort - ydermere er pincet også kun til benyttelse af korthårede, hvor man fjerner malplacerede hår eller løse hår, disse skal heller ikke benyttes på Lunkarya, ligeså havde jeg heller ikke gjort dette ift. forberedelse dagen før. Det var en meget givende oplevelse at være på udstilling, og jeg havde været meget nervøs og spændt på at se, hvordan dette foregik, men alt gik fint og godt.
Jeg var førstegangsudstiller, og normalvis, så ville der være en "vejleder", der var sat til at guide, samt vejlede os på rette vej, men dette var forglemt på denne udstilling - fejl kan ske. Det er heldigvis ikke svært, og meget ligetil at finde ud af, hvad man skal gøre - hvor man skal placere sig, og gruppe, samt navn på marsvinet bliver råbt op, når det er tur til at dyret skal udstilles. Det var en meget spændende dag - og især håndteringen af marsvinene havde jeg været nervøs for, om de måske blev håndteret "hårdt", men dette synes jeg ikke de gjorde - de bliver selvfølgelig sundhedstjekket ved indgangen og håndteret af dommerne, men personligt synes jeg de bliver håndteret fint ift. at de skal tjekkes alle steder for sygdom ved indtjek, samt af dommerne når der udstilles. Vi ventede mange timer på vores tur, da sjældne varianter oftest og næsten altid er den sidste grupper, der udstilles. Vi ankom på stedet omkring klokken 08:00, og det var vores tur til at udstilles omkring 16:00.
I timerne op til, havde jeg på forhånd betilt udstillingsbætter fra Dorthes shop, som jeg betalte og hentede på dagen for udstillingen.
Dagen gik med lige at få renset Lotus pels, se på øre og negle - mest fordi jeg havde en hel dag foran mig til at kunne udnytte og dermed forberede mig på bedømmelsen senere, når det var mine dyrs klasse til at komme op til dommerne. Jeg havde fire dyr med i samme klasse - 2 hunner og 2 hanner - og jeg gjorde således at jeg tog hunnerne eller hannerne op først, alt efter hvilket køn dommeren ville starte ud med. Dette gjorde det nemmere for mig at holde styr på alle fire dyr, da jeg ellers skulle have alle fire op på én gang, og da mine er eventyrlysten, så ville de ikke forblive på deres brætter - også på trods af træning i dette.
Hunner i racen - sjælden variant
2 x cert
1 x cert
2 x cert + 2 x BISj 1
1 x cert